Lite kortfattad historik och information om rasen

Pekingesen är en flera tusen år gammal kinesisk palatshund. Den är enligt legenden en sammansmältning av lejonet, som var Buddahs symbol, och draken, som var tecknet för Kejsaren. Därför var det förbjudet för andra, än det kejserliga hovet, att äga en pekingese. Den som försökte föra ut en pekingese ur palatset straffades med den gruvligaste tortyr, ja, han kunde till och med få plikta med livet!

En pekingese som väger under tre kilo, och i övrigt har de riktiga proprtionerna, kallas ”sleeve-dog”. Detta för att de genom sin storlek kunde bäras i de vida ärmarna (sleeves) på de kinesiska mandarinernas dräkter.

Pekingesen kom till England och Europa först i slutet av 1800-talet då de brittisk soldaterna som deltog i fransk-brittiska kriget mot Kina stormade Sommarpalatset. Där fann de fem pekingeser som de sedan tog med sig hem till England, där rasen snabbt blev mycket populär.
Det är engelsmännen som givit pekingesen det utseende som den har idag.

Pekingesen är en robust och pigg hund som inte alls uppskattar att framleva sitt liv på en sidenkudde, som många tror. Den är envis, påhittig och livlig, men ändå värdig i sitt uppträdande.
Pekingesen skall vara en liten, välbalanserad och kompakt hund, som skall kännas förvånansvärt tung att lyfta. Den bör ge intrycket av att vara massiv och gjuten i ett enda stycke. Kroppen skall uppifrån sett vara päronformad, med ett brett framparti och ett smalare bakparti. Vikten ligger på 4-5 kg för hanar, tikar får väga något mer.

Några bilder på ”gammaldags” pekingeser från början på 1900-talet och några pekar från nutiden. Den stora skillnaden är att dagens pekingese har betydligt mycket mer päls än de gamla.